De drijvende krachten achter de schermen

Onze engineers zijn onze drijvende krachten die achter de schermen werken om de installaties in onze gebouwen te laten draaien als goed geoliede machines. Of het nu gaat om het ontwerpen, installeren, onderhouden of upgraden van systemen, een engineer is altijd toegewijd aan het leveren van hoogwaardige oplossingen. Ze begrijpen de complexiteit van gebouwen en zorgen ervoor dat alles naadloos samenwerkt.

Robert Chambon is teamleider van het team engineering bij de Van Delft Groep en heeft er inmiddels al heel wat jaren werkervaring opzitten. Hij kent het bedrijf letterlijk van binnen en buiten. We gaan in gesprek met hem, want wat vindt hij nu zo mooi aan het engineeringsvak, wat staat ons allemaal nog te wachten in de toekomst en hoe is hij bij de Van Delft Groep terecht gekomen?

Digitalisering en data-goudmijnen
De afgelopen jaren heeft digitalisering een inhaalslag gemaakt. Bijna alles wat we doen gaat tegenwoordig digitaal. Robert: “We werken projecten 3D uit, digitaal worden uitgerold voor gebruik door de uitvoering op de bouwplaatsen Dit doen we door middel van de tool Dalux. Maar denk ook aan digitaal maatvoeren (Total Station), Inzet van VR en AR en de toename in geprefabriceerde installatie onderdelen (SKIDS) en vergeet alle ontwikkelingen omtrent duurzaamheid en circulariteit niet.

De ontwerpfase van een gebouw wordt steeds belangrijker. Digital twin is een term die we steeds vaker horen en inzetten. Robert legt uit: “Het ‘digitale tweebroertje’ van een gebouw of installatie helpt je om een fysiek gebouw beter te begrijpen. Deze data kan direct ingezet te worden voor concrete oplossingen en automatische aanpassingen en voor het opsporen van storingen. Denk bijvoorbeeld aan het energie-en waterverbruik tot de hoeveelheid CO2 die zich in ruimtes ophoopt. Door middel van deze data kun je de conditie van een gebouw of installatie beter monitoren én de prestaties optimaliseren.”


Wij brengen het 3D BIM-model naar de bouwplaats door middel van Dalux

Techniek is altijd in verandering. De techniek zelf verandert, de omgeving/gebouwen waar deze technieken inkomen, maar ook de regels waar deze aan moet voldoen. Als engineer kan bijna alle technische kanten op, want techniek is veel breder dan je denkt. Als BIM-engineer werk je aan technische installaties nog voordat ze gerealiseerd worden. Dit doen je samen met het projectteam. Hiermee werk je in het BIM-model, de plek waar alle data samenkomt.

Het team engineering
Binnen de Van Delft Groep hebben we een eigen team met engineers en tekenaars. Een goede mix van jonge en ervaren collega’s, beginnend en volleerd. We kijken naar de toekomst en investeren in nieuwe talenten. Zo hebben we momenteel een BIM trainee wie we opleiden tot een volwaardig engineer. Dit werkt vaak goed, omdat deze trainees naast hun studie ook meteen veel praktijkervaring opdoen. Robert: “Werken als engineer bij de Van Delft Groep biedt veel mogelijkheden en kansen onderstaand mijn persoonlijke redenen waarom je (vandaag nog 😉) wil beginnen met werken bij de Van Delft Groep:

– Als je over de vaardigheden/capaciteiten beschikt, je laat zien dat je het graag wil dan is er heel veel mogelijk!
– Er is veel vrijheid in je werk, je krijgt hier alle ruimte om je werk binnen de kaders in te vullen.
– De deur staat overal open, het familiegevoel en de collegialiteit is iets wat áltijd direct voelbaar is wanneer je hier binnenloopt.
– Innovatief installeren niet meer weg te denken in ons vak, we lopen voor op als het gaat om het omarmen en toepassen van de nieuwste duurzame (digitale)technieken.

Samen in projectteams realiseren we de mooiste uiteenlopende en aansprekende projecten. Je ontwerpt installaties voor allerlei soorten projecten. Van woningen tot hotels, bedrijfshallen, kantoorpanden. Je zit met ieder team om tafel, zowel intern met bijvoorbeeld de afdeling commercie en uitvoering, maar ook extern met onze klanten, opdrachtgevers en/of eindgebruikers. Je bedenkt en ontwerpt dus de meest ingenieuze installaties en vertaalt de wensen van de klant en opdrachtgever naar duurzame oplossingen. En extra fijn aan de Van Delft Groep is dat je geen nummertje bent binnen een grote organisatie. Daardoor is je takenpakket breder en heb je veel meer vrijheid om ook andere taken op te pakken dan alleen engineering of tekenwerk.”

“Ik kan zo nog veel meer redenen opnoemen, maar eigenlijk zou je eens een dag op onze afdeling moeten meedraaien, dan krijg je het beste beeld!”

Technische duizendpoot
Robert kan zelf ook zeker uit ervaring spreken. Hij werkt al heel wat jaren bij de Van Delft Groep en kent het bedrijf van binnen en buiten. Hij begon hier als monteur woningbouw en vandaag de dag stuurt hij het team engineering aan als teamleider. Robert: “Vroeger was ik altijd al geïnteresseerd in techniek, samen met mijn oudere broer sleutelde ik aan brommers en ging ik met mijn vader in de weekenden mee om aan onze boot te klussen. De interesse zat er dus wel van jongs af aan al in.. maar niet meteen voor installatietechniek, dat kwam pas later. Mijn voorkeur ging allereerst uit naar autotechniek, maar uiteindelijk ben ik hier nooit terecht in gekomen.

Na de MAVO en MDS ben ik gaan werken bij een bedrijf in metaalbewerking. Hier deed ik veel ervaring op met o.a. fresen, lassen en stansen, maar dit voelde niet als mijn toekomst. Na een aantal jaar in de bouwmaterialenhandel te hebben gewerkt en het bouwen van ons eigen huis besloot ik het roer om te gooien. Ik besloot terug de techniek in te gaan. Toen ben ik bij de Van Delft Groep gestart als monteur woningbouw, alleen had ik mijn technische papiertjes nog niet. Dit betekende dat ik op zaterdagen mijn studie volgde. Uiteindelijk had ik mijn papieren voor monteur woningbouw, utiliteit en service in the pocket.


📷: Uit de oude doos: Robert tijdens de bouw van zijn eigen woning

Het mooiste vind ik dat techniek altijd in verandering. Kijk maar naar de energietransitie waar we middenin zitten en de nieuwe digitale technieken die zich razendsnel achter elkaar opvolgen. Daarnaast beseffen we vaak niet dat techniek overal is en in zit, je ziet het overal om je heen, ook thuis.”

Na 5 jaar werken als monteur voor uiteenlopende projecten kreeg ik de kans om als tekenaar te starten. Ik heb toen aanvullende opleidingen gevolgd: AOG (aankomend ontwerp technicus), APG (aankomend project technicus) en de MTS. Het bleef ook niet bij tekenen.. Langzamerhand kreeg ik steeds meer taken als werkvoorbereider erbij en ben ik doorgegroeid naar de functie projectleider, projectcoördinator engineering/projectleider en sinds 1,5 jaar als fulltime teamleider engineering waarbij ik 10 collega’s en inleners mag aansturen.”

Lijkt het je wat om als engineer of modelleur te werken aan technische gebouwgebonden installaties? Voel je helemaal vrij om even binnen te komen lopen. Je kunt altijd naar Robert vragen voor een kennismakingsgesprek. Of loop een dag mee op de afdeling om het echt te kunnen ervaren.